X Jarmark św. Wawrzyńca 2018 r.
03.06.2018 asystent 217
grafika
Powiązane galerie:
grafika
28.05.2018

10

Aktualności

W niedzielę 27 maja 2018 r w naszym mieście po raz kolejny odbyła się impreza plenerowa „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”. W ramach wydarzenia odbyły się: dziesiąta edycja Jarmarku św. Wawrzyńca oraz konkurs dziedzictwa kulinarnego organizowany przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk". W tym roku imprezę połączono z obchodami Światowego Dnia Pszczół.
Organizatorami imprezy były stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej.

Na Jarmarku nie zabrakło tradycyjnych potraw takich jak: czarnina, kluski, gołąbki, serniki, krówki przygotowywane przez Panie z kół gospodyń wiejskich, a całą ofertę spożywczą uzupełniały stoiska z lokalnymi wyrobami jak np. sery ślesińskie, tradycyjne wyroby wędliniarskie, miody oraz wiele innych. Nie zabrakło również stoisk z ceramiką, własnoręcznie wykonywaną biżuterią, rękodziełem drewnianym i szytym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska grupy rekonstrukcyjnej z Bydgoszczy, Komendy Powiatowej Policji oraz stoisko Koła Pszczelarzy.
Na jarmarku również nie zabrakło muzealnego stoiska. W tym roku mogli Państwo otrzymać bezpłatne przewodniki po szlaku historyczno-turystyczny "Nakło- Miasto Trzech Kultur", ulotki z najnowszymi wydarzeniami i akcjami takimi jak: "Noc muzeów 2018", "Krajeńscy Ceramicy", akcja "Nie wyrzucaj! Przekaż do muzeum", "Cyfrowe Archiwum Muzeum Ziemi Krajeńskiej" oraz wiele innych.

Fundacja w Kuźni oraz Nakielski Ośrodek Kultury zorganizowały III edycję Pepiniery. Na scenie pojawili się także tancerze z Zespołu Pieśni i Tańca „Krajna”.

Po południu odbyło się rozstrzygnięcie konkursu plastycznego „Moja mała przyjaciółka pszczoła”. Konkurs został zorganizowany przez Muzeum Ziemi Krajeńskiej przy pomocy Koła Pszczelarzy w Nakle nad Notecią i polegał na zaprojektowaniu znaczka pocztowego z tematyką pszczelarską. Patronem konkursu jest Łukasz Schreiber Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, a fundatorem nagród Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.
Dodatkowe nagrody ufundowała Szkoła Języka Angielskiego Helen Doron Nakło nad Notecią oraz Koło Pszczelarzy.


 

Na zakończenie imprezy został podsumowany XV Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” 1918-2018, w którym udział wzięło 20 podmiotów z obszaru historycznej Krajny i Pałuk. 52 potrawy w 4 kategoriach oceniało jury w składzie: dr Izabela Chudzyńska (etnolog, antropolog jedzenia), Anna Sergott (kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej), Emilia Fohs (pracownik K-P ODR w Minikowie). W swojej ocenie Komisja kierowała się przede wszystkim walorami smakowymi potraw, a także ich wyglądem oraz związkiem z regionem i jego tradycjami.

Wyniki XV Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” 1918-2018
Przyznane nagrody:
KATEGORIA POTRAWY MIĘSNE:

I miejsce – Kaczka faszerowana (KGW Ślesin);
II miejsce – Klopsiki w sosie koperkowym (KGW Gumnowice);
III miejsce – Pasztet wieprzowy (OSP Górki Zagajne);
Wyróżnienie – Potrawka z kury z ryżem i marchewką z groszkiem (Sołectwo Ślesin).

KATEGORIA POTRAWY JARSKIE:

I miejsce – Łazanki w kapuście (KGW Izabela);
II miejsce – Ziemniaki z gzikiem (KGW Wieszki);
III miejsce – Pierogi z zieloną soczewicą (Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet Koło Górki Zagajne).

KATEGORIA ZUPY:

I miejsce – Zaklepusy (Sołectwo Wieszki);
II miejsce – Rosół rumiany (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza);
III miejsce – Warszawskie flaki z pulpetami (Sołectwo Suchary);
Wyróżnienie – Kiszczonka (Stowarzyszenie Razem dla Wsi Żurawia-Włodzimierzewo).

KATEGORIA CIASTA I DESERY:

I miejsce – Dżem z czarnej porzeczki na surowo (KGW Krukówko);
II miejsce – Gruszki karmelizowane w kremie (KGW Ślesin);
III miejsce – Kruchy placek z rabarbarem (KGW w Występie);
Wyróżnienia: Makowiec (KGW Gumnowice); Napoleonka (Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie kobiet Koło Górki Zagajne).

W tegorocznej edycji konkursu Muzeum Ziemi Krajeńskiej przyznało nagrodę specjalną za najbardziej charakterystyczną potrawę okresu odzyskiwania przez Polskę niepodległości. Laureatem została „Legumina” przygotowana przez Sołectwo Ślesin.

Wyślij link mailem
WYPOWIEDZ SIĘ
PDF
DRUKUJ
POWRÓT
Wyszukiwarka portalowa
Opcje zaawansowane